Skitsnack bakom ryggen, glåpord, menande blickar.
Fördomar och kränkningar är fortfarande vardag för många hbt-personer.
– Ingen får trampa på mig och säga att jag inte får vara mig själv, säger Robert Bylund, ordförande i RFSL Sundsvall, som i dag uppmärksammar Internationella dagen mot homo- och transfobi.
Han förstod redan i mellanstadieåldern att han är homosexuell. Men nästan hela tonårstiden hann gå innan Robert Bylund, i dag 35, "kom ut" bland vänner och bekanta.
– Jag skrev ett specialarbete om homosexualitet på gymnasiet och det var någon gång i samma veva som jag kom ut, berättar han.
– En dag kom jag hem med en kille som jag presenterade som min pojkvän. Då fick familjen det bekräftat.
Roberts familj och vänner har aldrig haft några problem med att acceptera hans sexualitet.
– Jag har varit öppen och ärlig med det, men de ser mig på samma sätt. Jag är bara Robert. Det värmer otroligt.
Men långt ifrån alla har samma förutsättningar. När Folkhälsoinstitutet i fjol undersökte välmåendet bland unga hbt-personer visade det sig att ohälsan i gruppen är stor. Hälften uppgav att de utsatts för kränkningar de senaste tre månaderna – och problemen med fetma och alkoholmissbruk var betydligt större än bland heterosexuella unga.
– Vi har kontakt med många unga hbt-personer som mår dåligt, det är bland annat därför vi har kafét här på RFSL öppet varje onsdag. Om de inte kan vara sig själva i klassen eller hemmet kan vi bidra med råd och stöd, säger Robert Bylund.
RFSL Sundsvall har funnits ända sedan 1971. Sedan dess har villkoren för hbt-personer förbättrats betydligt. Men problemen finns fortfarande.
– Det är mycket fördomar och föreställningar om hur man ska vara som bög eller lesbisk. Jag tror att många är rädda, säger Robert Bylund.
RFSL tycker att det finns mycket att önska inom kommun och landsting, inte minst i skolvärlden, när det gäller problemen med ohälsa. Bland annat vill föreningen att politiker och tjänstemän utbildas för att bli mer "hbt-vänliga".
– Det finns ingen som helst hbt-plan i Sundsvall, säger Robert Bylund.
När RFSL sökte verksamhetsstöd av kommunen fick de 45000 kronor av den miljon de sökt.
– Sundsvall är den enda kommunen i länet som ger oss stöd. Men det känns märkligt att vi ska tampas om samma pengar som ridklubbar och jazzföreningar – vår verksamhet är ju en helt annan, säger Robert Bylund.
Dagar som 17 maj – då Internationella dagen mot homo- och transfobi uppmärksammas världen över – är liksom Pride viktiga för RFSL:s kamp. Årets Pridefest i Sundsvall blir den femte i ordningen – och förmodligen den största.
– Det finns de som tycker att RFSL inte behövs längre eftersom det faktiskt blivit mycket bättre. Men det gäller att se till att det vi uppnått fortsätter att finnas, en del krafter vill ju försämra för oss. Därför fortsätter jag och RFSL att slåss för att motverka fördomarna. Alla människor är lika värda.