Quantcast
Channel: Senaste nyheterna för Sundsvall på st.nu
Viewing all 8525 articles
Browse latest View live

"Det hunden gör är alltid ägarens ansvar"

$
0
0
Lars Fahlberg på brukshundsklubben tycker att Sundsvallsborna är duktiga på att hålla koll på sina hundar. – Det är som med motorcyklister eller skoterförare – det finns alltid en liten grupp som ­förstör för den stora massan.

Hans egna vovvar, schäfern Qarat och Jack Russeln Bobban, är alltid kopplade bland folk och när situationen kräver det i naturen.

– Det åligger mig att koppla mina hundar eftersom jag aldrig vet vem jag möter i till exempel ­motionsspåret, säger Lars Fahlberg, som också arbetar på Sundsvalls kommuns kultur- och fritidsförvaltning.


Han köper inte
heller argumentet att en snäll hund borde få gå lös:

– Det biter inte. Det är ­inte hundägaren som avgör om hunden är en olägenhet, det är betraktaren. Är man i grunden hundrädd spelar det ingen roll att hundägaren säger att hunden är snäll, de blir stela av skräck ändå.

Sundsvalls hundägare är för det mesta bra på att hålla sig till regelverket, tycker han. Den enda debatt som uppstått de senaste åren gällde frågan om skidspåren och hundars eventuella rätt att vistas i dem:

– Skidåkarna var arga på hundägarna som de ansåg förstörde spåren och hundägarna var arga på skidåkarna. Men sedan många år preparerar kommunen ­några extra spår för hund­ägare, till exempel i Granloholm, och i år har vi inte haft den debatten, säger Lars Fahlberg.


Han tycker att
det borde vara obligatoriskt för alla hundägare att gå en valpkurs för att lära känna både hunden och regelverket ­ordentligt.

– Det körkortet borde alla ha. Ägaren har ett strikt ansvar för sin hund, vilket innebär att det hunden gör alltid är hundägarens ansvar. Det måste alla veta.


Nu måste din hund kopplas

$
0
0
Lösa vovvar är ett oönskat ­vårtecken hos hundrädda och ­allergiker. Både respekten för och kunskapen om ­koppeltvånget som råder i exempelvis motionsspår tryter, menar ­polisen. – Många har tyvärr inte koll på regelverket. Man tror att man har rätt att ha hunden lös, säger ­polisinspektör Roger Wiklander i Sundsvall.

Den rätten har man dock sällan. Under perioden 1 mars till 20 augusti måste hundägare hålla extra uppsikt över sin fyrbenta vän ute i naturen. Eftersom "barnkammartid" råder ska hundar enligt lag hållas kopplade för att inte störa viltet. Bara "extremt väldresserade" hundar får gå lösa under den här tiden.


Kravet på
kontroll gäller även under resten av året – du får ha hunden lös, men måste kunna kalla in vovven vid behov.

– Många tror inte att ­deras hund jagar – men ­instinkten finns i alla ­hundar, oavsett ras, säger Roger Wiklander.


Han har jobbat
som hund­förare inom polisen i 20 år och handlägger misstänkta brott mot lagen om tillsyn över katt eller hund. Det är ofta även han som tar emot samtalen från bekymrade fotgängare som fått oönskad närkontakt med en lös hund.

– Många säger att just ­deras hund är så snäll. Men det har ingen betydelse för en allergiker eller någon som är hundrädd. Att möta en lös hund som kommer springande mot dig är jäkligt obehagligt om du är hundrädd, det ska man ­inte behöva uppleva. Det är oförskämt av hundägarna, säger Roger Wiklander.


Utöver lagen
har Sundsvalls kommun formulerat egna regler för koppling av hundar. Hundar får enligt de lokala ordningsföreskrifterna aldrig gå lösa i motionsspår, friluftsområden, på campingplatser ­eller begravningsplatser – och på badplatser råder strikt hundförbud.

Därtill gäller koppel i centrala Sundsvall, Nacksta, Skönsbergs centrum, ­centrala Kvissleby, centrala Matfors och Alnö Vi.

– Bedömningarna är ­gjorda framför allt utifrån polisens rekommendationer. Det beror på var man anser att det finns ett ­problem med okopplade hundar, säger kommun­jurist Arne Mattisson.

Föreskrifterna säger att det är okej att ha hunden lös på Skönsmon, men inte i Nacksta. Varför det?

– Det handlar inte bara om hur mycket folk som bor i ett område. Föreskrifterna är till för att skapa ordning och säkerhet, därför gäller de framför allt i de centrala delarna. Ordningsföreskrifterna kan inte göras i förebyggande syfte, det måste bygga på upplevda, aktuella problem.


När Roger Wiklander
får samtal om lösspringande hundar brukar han först och främst råda anmälaren att försöka prata med hundägaren. Om problemet är långvarigt kan polisen ta kontakt med hundägaren i fråga för en muntlig erinran. Ingripanden i form av munkorg eller omhändertaganden blir aktuella först efter en attack.

– Att en hund kommer springande emot en är ingen avsevärd olägenhet och inget vi kan driva som ett ärende – däremot är det obehagligt.

Cyklisten vårdas på intensiven

$
0
0
Den cyklist som i onsdags kväll blev påkörd på Hulivägen i Sundsvall är allvarligt skadad. Han vårdas på Sundsvalls sjukhus intensivvårdsavdelning.

Den 47-årige cyklisten krockade med en bil i korsningen Hulivägen-Lasarettsvägen i närheten av Sundsvalls sjukhus.

Smällen var så kraftig att bilens front blev illa tilltygad och framrutan krossades. Bilföraren, en yngre man, chockades svårt.

Cyklisten var hela tiden vid medvetande, men hade svåra smärtor av bland annat en öppen fraktur på ena benet.

Från Sundsvalls sjukhus meddelas att 47-åringen vårdas på IVA för bröstkorgsskada, bukskada och extremitetsskada. Han bedöms som allvarligt skadad.

Veolia lämnar Västernorrland

$
0
0
Veolia Transport tänker inte vara med i upphandlingen av den nya busstrafiken i Västernorrland. Det betyder att 150 medarbetare och 58 bussar berörs.

Veolia Transport Sverige ansvarar i dag över busstrafiken i Västernorrland. Företaget har beslutat sig för att inte delta i upphandlingen av den kommande busstrafiken i Västernorrland.

Enligt företagets vd är bakgrunden till beslutet att avtalsvillkoren i upphandlingen inte är en ekonomisk försvarbar finansiering av bussarna som upphandlas.

– Beslutet har inte varit lätt att fatta inte minst med tanke på våra duktiga medarbetare men också för att vår ambition är att försvara trafik där vi redan är etablerade säger vd:n, Gunnar Schön.

Enligt Veolia strävar de alltid efter att lämna in effektiva och ekonomiskt fördelaktiga anbud till länstrafikbolag och kollektivtrafikmyndigheter.

– Tyvärr kunde inte vi uppnå detta i denna upphandling, och av den anledningen har vi beslutat att avstå från att lämna in ett anbud, säger Gunnar Schön.


Mikael Nordstrand
0660-29 55 31

Socialnämnden kritiseras

$
0
0
I dag fick Sundsvalls kommun rapporten och analysen av Socialnämndens verksamhet. Rapporten innehåller en hel del kritik

Det är Pricewaterhouse (PWC) som står bakom rapporten där de beskriver effekterna av de senaste årens åtgärder från socialnämnden för att anpassa verksamheten till de beslutade ramarna.

– Vi har tagit emot rapporten och vi kommer att analysera den och lämna över den till finansutskottet, säger kommunalrådet Jörgen berglund (M).

Premiär för ny utställning av Jimmy Herciuk

$
0
0
För knappt ett år sedan hade han en kritikerrosad utställning på Kulturmagasinet. I morgon kväll är det premiär för Jimmy Herciuks nya utställning "Blame your idols" på Galleri Granen.

Klockan sex i kväll slår galleriet upp portarna för den nya utställningen, och Jimmy Herciuk hoppas på stor uppslutning.

– Det blir perfekt att komma hit efter jobbet och titta på konstverken, lyssna på livemusik och dricka lite vin, säger han.

Tavlorna har en tydlig koppling till musik.

– Jag har inspirerats av en massa sorts olika musik, country, rock'n roll, reggae och jazz. Det enda jag inte gillar är techno-musik, berättar Jimmy Herciuk.

Han flyttade från Los Angeles till kärleken Maja på Alnö för fem år sedan.

– På den lilla ön har jag skapat min allra bäst konst – detta trots att man inte kan beskylla Sundsvall för att vara en konstkulturstad.

Utställningen pågår mellan 18 och 22 i kväll och mellan 12 och 16 på lördag.

Socialdirektören lämnar omedelbart

$
0
0
Med omedelbar verkan lämnar Peter Löthman sin anställning som socialdirektör i Sundsvalls kommun.

Socialtjänsten kräver en annan sorts ledarskap skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Kommundirektören och jag ser olika på vilken väg som är lämpligast att gå. Jag är inte rätt person att leda förvaltningen och därför lämnar jag mitt uppdrag i dag, säger Peter Löthman i en kommentar.

Kommundirektör Stefan Söderlund anser att Socialtjänsten en längre tid haft problem med att hålla sig till de ekonomiska ramarna som kommunfullmäktige beslutat.

– Vi behöver finna nya vägar för att hitta en ekonomi i balans, kommenterar han.

Arbetet med att hitta en ny socialdirektör påbörjas direkt och tills vidare kommer Marianne Bergman att vara tillförordnad chef.

Man anhållen för grov förskingring

$
0
0
En Sundsvallsbo har anhållits misstänkt för grov förskingring.

I mars stals maskiner till ett värde av flera 100 000 kronor från ett företag i Medelpad.

Nu har en 41-årig Sundsvallsbo anhållits misstänkt för grov förskingring.

Mannen misstänks vara inblandad i maskinstölderna. Polisen utesluter inte att det kan bli tal om fler frihetsberövanden.

Ärendet utreds av polisens ekorotel.


Åker till Norge för att locka besökare till Sundsvall

$
0
0
I dag drar en buss med aktörer inom turistnäringen till Östersund och Trondheim.

Det är Visit Sundsvall och Näringslivsbolaget som är initiativtagare till resan. Syftet är att locka fler besökare till Sundsvall.

– Östersund och Trondheim ligger i för oss två mycket intressanta marknader. Vi har mycket att erbjuda. Shopping, nöjen och natur, säger Cecilia Enerud som är turistbyråansvarig.

För femte året är det som resan genomförs och många deltagare från besöksnäringen har varit engagerade.

Tio personer är med på turen och Cecilia Enerud är glad över responsen.

– Vi är mycket glada över så många vill samverka under gemensam flagg.

Storsatsar för att göra torget i Matfors till mötesplats

$
0
0
Allas aktivitetshus i Matfors har tagit fart på riktigt. Nu storsatsar de inför sommaren. – Vi ska fylla torget med aktiviteter, säger verksamhetschefen ­Ulla-Britt Lagergren.

Frågeslingor, underhållning och caféverksamhet är bara några av de planer som Allas aktivitetshus i Matfors har planerat att ­genomföra under sommaren på torget.

– Vi har tänkt göra ­mycket i sommar. Det ska bli trivsammare miljö här och vi vill göra det till en mötesplats för det har varit lite saker som skett kring torget tidigare och det är därför vi vill fylla det med aktiviteter. Vi jobbar för att ungdomar ska få en bättre miljö i Matfors. Det är ett stort engagemang från ­olika verksamheter, men vi har samma mål, berättar Lagergren.


Och arbetet
inför ­sommaren har redan dragit i gång. Under torsdagen fanns fem stycken från ­aktivitetshuset på plats på torget i Matfors för att ge scenen ett ansiktslyft.


För två och
ett halvt år ­sedan startade Ulla-Britt Lagergren upp Allas aktivitetshus. Sedan starten har hon sett en positiv utveckling hos alla de som har deltagit i någon av de aktiviteter som de har tillhandahållit för arbetstränande ­ungdomar.

– Jag blir stolt när man ser hur de har utvecklats sedan det började. Jag har jobbat på socialtjänsten ­tidigare, och det här är ­stimulerande. Det är så roligt att göra detta varje dag, säger hon.


– Ungdomarna ska
känna sig behövda i samhället och vi vill skapa en bra arbetsmiljö. Sedan ska vi vuxna vara bra förebilder för ungdomarna också.

170 skadade cyklister

$
0
0
170 personer har skadats i cykel­olyckor i Sundsvall de senaste fem åren. Kommunen arbetar ­aktivt med att ­bygga ut cykelnätet och minska olyckorna. – En jätteviktig del är att säkra överfarter,­ ­säger Madeleine Blom, på ­kommunen.

170 personer har skadats i cykelolyckor de senaste fem åren. 2008 var antalet olyckor 27 och 2012 46.

Det är en logisk följd av det ökande cyklandet. De senaste åren har antalet åretruntcyklare ökat liksom antalet cykelpendlare under barmarkssäsongen.

– Förr var jag i stort sett ­ensam som cyklade till ­jobbet på vintern. Nu är det ett tiotal cyklar utanför ­jobbet, säger Sven Lindoff, ordförande för Cykel­främjandet i Sundsvall.


Cykelolyckorna inträffar
ofta vid mötespunkter ­mellan bilar och cyklar eller cyklar och gångtrafikanter: övergångsställen eller delad gång- och cykelbana.

Men de allra flesta ­olyckorna är singelolyckor där cyklisten far omkull av någon anledning. Det kan till exempel handla om rullgrus på våren och is på ­vintern.

Även om antalet olyckor är relativt många på ­papperet redan så menar Sven Lindoff att det ­verkliga antalet är mångdubbelt större.

– De flesta som ramlar och slår en handled eller en armbåge går hemma och har ont utan att uppsöka sjukhus och då rapporteras de inte, säger han.

Madeleine Blom är samordnare för utbyggnaden av cykelnätet och menar att en jätteviktig del för att minska antalet olyckor är att ­säkra cykelöverfarter.

En annan del är att se till att snöröjning fungerar på vintern och grusbort­tagning på våren.

– Det har blivit bättre. Och vad gäller gruset så tycker jag att man har gjort en bra insats nu på våren med att sopa rent, säger Sven Lindoff.

Sven Lindoff menar att förutsättningarna för ­cyklister i Sundsvall har blivit mycket bättre. Utbyggnaden av c­ykelstråk och skyltningar till större ­bostadsområden, samt att man även vintertid ­prioriterar plogning av cykelvägar.

– För fem, tio år sedan använde man trottoarer och cykelbanor till att lägga snö på och då fick man hålla på och vingla i snömodden, berättar han.


50 procent av cyklisterna
i Sundsvall använder cykelhjälm mot 90 procent i Stockholm.

– Har man inte hjälm är det fara för huvud när man faller två meter från cykeln, säger Sven Lindoff.

Bilist körde berusad från Stockholm

$
0
0
Bilisten var på långkörning. Men det hindrade honom inte från att dricka alkohol. När han stoppades hade han 0,56 promille alkohol i blodet.

I onsdags var det trafik­nykterhetens dag.

En bilist som åkte mellan Stockholm och Umeå ­brydde sig inte om det. När han stannades på E4 strax söder om Sundsvall hade han ­alkohol i blodet.

– Vi vet inte om han var berusad när han lämnade Stockholm. Eller om han druckit på vägen, säger ­Stefan Westerlund, biträdande chef vid polisens trafikavdelning.

Sammanlagt stoppades ­ 4 256 fordon i länet under onsdagen. Åtta förare hade druckit alkohol och två tagit någon annan typ av drog. Av dessa var fem rattfyllerister hemmahörande i Sundsvall, en i Timrå och en i Ånge.

– Det är elfte året i rad som vi är ute den här dagen. Resultaten brukar ligga ­ungefär så här, det är inget som förvånar.

Polisen snubblade också lite annat när de kontrollerade nykterheten. 13 bilar hade olika typer av brister, en taxi hade blankslitna däck, några körde utan ­bälte och en del bilar kördes trots körförbud.

Rapporten som fällde socialdirektören

$
0
0
Obefintlig styrning, sparåtgärder som inte har haft någon som helst effekt. Socialnämnden i Sundsvall får kraftig, för att inte säga förödande kritik i en rapport som presenterades i går. "Man har tappat förmågan att aktivt arbeta med de krav som ställts på verksamheten vad avser anpassningen till tilldelade ramar".

Som ett stort herrelöst skepp med 200 sjömil till närmaste nödhamn. Så kan man beskriva socialtjänsten i Sundsvall.

Åtminstone om man ska tro analysrapporten från det ytterst ansedda konsultbolaget PricewaterhouseCoopers (PWC) som blev offentlig i går.

De konstaterar att prognosarbetet varit under all kritik. Åtgärder har inte tagits fram i tid.

PWC skriver i rapporten:

"Dels tycks kunskapen om vad som skett i verksamheten inte funnits och dels har informationen kommit allt för sent. Detta kan särskilt ses i den stora budgetavvikelse som redovisades under december 2012. Den verkar ha varit okänd för förvaltningen innan december".

PWC slår ner på utnyttjandet av vikarier i socialtjänsten:

"Trots att antalet vårdtagare inom äldre omsorgen under åren 2010-2012 har den månadsavlönande personalen inte ökat i samma omfattning. Ökningen av vikarieutnyttjandet är anmärkningsvärt stor. En ökning med 45 procent inom äldreomsorgen på fyra år är exceptionell.

PWC är stenhård i sin dom över vikariehanteringen som måste ses över:

"Så som vikariekostnaderna har ökat de senaste åren är annars risken att socialförvaltningen helt tappar kontrollen över utvecklingen. Frågan är om man inte redan gjort det".

Tydligare kan PWC knappast formulera kritiken mot socialförvaltningen.

"När det gäller organisationsförändringarna har vi, trots efterforskningar, inte kunnat få en samlad bild över hur socialförvaltningen för närvarande är organiserad".

I går kom också beskedet att socialdirektören Peter Löthman slutar sin anställning.

Föga överraskande.

Rapporten fällde honom slutgiltigt.

"Jag tror många är rädda"

$
0
0
Skitsnack bakom ryggen, glåpord, menande blickar. Fördomar och kränkningar är fortfarande vardag för många hbt-personer. – Ingen får trampa på mig och säga att jag inte får vara mig själv, säger Robert Bylund, ord­förande i RFSL Sundsvall, som i dag uppmärksammar Internationella dagen mot homo- och transfobi.

Han förstod redan i mellanstadieåldern att han är ­homosexuell. Men nästan hela tonårstiden hann gå innan Robert Bylund, i dag 35, "kom ut" bland vänner och bekanta.

– Jag skrev ett specialarbete om homosexualitet på gymnasiet och det var någon gång i samma veva som jag kom ut, berättar han.

– En dag kom jag hem med en kille som jag presenterade som min pojkvän. Då fick familjen det bekräftat.


Roberts familj
och vänner har aldrig haft några problem med att acceptera hans sexualitet.

– Jag har varit öppen och ärlig med det, men de ser mig på samma sätt. Jag är bara Robert. Det värmer otroligt.

Men långt ifrån alla har samma förutsättningar. När Folkhälsoinstitutet i fjol undersökte välmåendet bland unga hbt-personer visade det sig att ohälsan i gruppen är stor. Hälften uppgav att de utsatts för kränkningar de senaste tre månaderna – och problemen med fetma och alkoholmissbruk var betydligt större än bland ­heterosexuella unga.

– Vi har kontakt med många unga hbt-personer som mår dåligt, det är bland annat därför vi har kafét här på RFSL öppet varje onsdag. Om de inte kan vara sig själva i klassen eller hemmet kan vi bidra med råd och stöd, säger Robert Bylund.


RFSL Sundsvall
har funnits ända sedan 1971. Sedan dess har villkoren för hbt-­personer förbättrats ­betydligt. Men problemen finns fortfarande.

– Det är mycket fördomar och föreställningar om hur man ska vara som bög eller lesbisk. Jag tror att många är rädda, säger Robert Bylund.


RFSL tycker att
det finns mycket att önska inom kommun och landsting, ­inte minst i skolvärlden, när det gäller problemen med ­ohälsa. Bland annat vill föreningen att politiker och tjänstemän utbildas för att bli mer "hbt-vänliga".

– Det finns ingen som helst hbt-plan i Sundsvall, säger Robert Bylund.

När RFSL sökte verksamhetsstöd av kommunen fick de 45000 kronor av den miljon de sökt.

– Sundsvall är den enda kommunen i länet som ger oss stöd. Men det känns märkligt att vi ska tampas om samma pengar som ridklubbar och jazzföreningar – vår verksamhet är ju en helt annan, säger Robert Bylund.

Dagar som 17 maj – då Internationella dagen mot homo- och transfobi uppmärksammas världen över – är liksom Pride viktiga för RFSL:s kamp. Årets Pridefest i Sundsvall blir den femte i ordningen – och förmodligen den största.

– Det finns de som tycker att RFSL inte behövs längre eftersom det faktiskt blivit mycket bättre. Men det gäller att se till att det vi uppnått fortsätter att finnas, en del krafter vill ju försämra för oss. Därför fortsätter jag och RFSL att slåss för att motverka fördomarna. Alla människor är lika värda.

Stor upprustning av Alnö centrum startar under nästa vecka

$
0
0
Under vecka 21 påbörjar Sundsvalls kommun arbetet med att fräscha upp Alnö centrum. Åtgärderna kommer också att öka tryggheten.

Satsningen på Alnö är en del av projektet kommundelslyftet.


Sundsvalls
kommundelscentrum ska göras mer attraktiva och lättillgängliga. Stora delar av förbättringen sker efter Raholmsvägen. Bland annat ska en tre meter bred gång- och cykelväg ska anläggas mellan Skärgårdsvägen och Färjevägen och ansluter då till befintlig cykelväg som löper söderut.


Hastigheten
i Alnö centrum kommer att sänkas.

– I projektet läggs stor vikt vid att skapa tillgängliga och säkra kommundelscentrum, säger Anneli Claesson.

– Ombyggnaden pågår fram till oktober då allt beräknas vara klart.


De segrade i Venture Cup

$
0
0
Företaget Erigovis från Örnsköldsvik totalsegrade i årets upplaga av Venture Cup. De har skapat en affärsplan för vindkraftverk.

Över 100 personer var på plats på Södra Berget i Sundsvall på Venture Cups regionfinal. Totalsegrade gjorde Erigovis från Örnsköldsvik.

De tänker exploatera två patenterade uppfinningar som rör resande av tornkroppar och lyft av tunga komponenter till toppen av tornen vid byggande av vindkraftverk.

Bidraget vann kategorin Miljö & Energi och tog hem totalsegern i regionfinalen.

– Erigovis uppfinningar har hög innovationshöjd och en unik produkt, förklarar Lisa Braafnäs, tävlingsansvarig på Venture Cup Nord.

Stjärnkock hjälper Sundsvallsskola

$
0
0
Stjärnkocken Paul Svensson, känd från tv-programmet "Kockarnas kamp" kommer i fortsättningen att ingå yrkesrådet för StenstansGymnasiet i Sundsvall.

I yrkesrådet ingår bland annat Kjell Undén från Svensk Handel och Vd Johan Kukacka från Best Western Hotel.

Nu har skolan lyckats knyta till sig stjärnkocken Paul Svensson som säger så här:

– Jag vill hjälpa Stenstansgymnasiet att bygga upp en högklassisk gastronomisk gymnasieutbildning som ska förse regionen med restaurangpersonal som är attraktiv inom branschen. Det är till gagn för både elever, restaurangbesökare och inte minst näringsidkare.

Kommundirektören: Jag vill inte kommentera påhoppen

$
0
0
Kommundirektör Stefan Söderlund vill inte kommentera påhoppen där hans huvud krävs på ett fat av Miljöpartisten Anders Engqvist

I går avgick socialdirektör Peter Löthman i Sundsvall från sin post. Bakom beslutet stod kommundirektören Stefan Söderlund.

Han fick ta emot en del kritik, eller påhopp, för beslutet.

– Jag kräver Söderlunds huvud på ett fat, dundrade Miljöpartisten Anders Engqvist som menade att socialnämnden där han är ledamot blivit förda bakom ljuset.

Kommundirektör Stefan Söderlund säger till Dagbladet att han inte vill kommentera påhoppet utan att det får stå för Anders Engqvist.

Kritiserar beslutet att sparka Löthman

$
0
0
Anders Engqvist, (MP), rasar mot beslutet att sparka socialdirektör Peter Löthman. – Kommundirektör Stefan Söderlund har gått bakom vår rygg. Jag kräver hans huvud på ett fat, dundrar ­Anders Engqvist.

Redan för någon månad ­sedan fick Dagbladet information om att socialdirektören skulle sparkas – något som dementerades av alla.

I går fick han gå med omedelbar verkan.


Enligt Löthman
själv har han fört samtal med Stefan Söderlund under en tid.

– Utifrån den riktning som är beslutad är det uppenbart att jag inte är rätt person att leda förvaltningen genom den kommande ­anpassningen, säger Peter Löthman.

Anders Engqvist, som sitter med i socialnämnden, är minst sagt kritisk till beslutet:

– Löthman är synnerligen kompetent och han har haft sina anställda med sig. Han har jobbat som en galärslav med ett intensivt förändringsarbete inom förvaltningen. Att under sådana här förhållanden peta ­honom är att utsätta Sundsvall för stora risker.


Enligt Engqvist
har Stefan Söderlund gått bakom ­ryggen på hela social­nämnden.

– Vi kände till att Magnus Sjödin beställt rapporten, men vi fick försäkringar om att syftet var att den skulle fungera som ett stöd för socialnämndsledningen – inte att huvuden skulle rulla. Vi har ställt frågor till Söderlund, men inte fått några svar.

Nu kräver Anders Engqvist Stefan Söderlunds huvud på ett fat.

– Söderlund har varit utsatt för mycket intern kritik – nu gör han Peter Löthman till syndabock.


Socialnämndens
ordförande Else Ammor, (M), tycker också att beslutet att sparka Löthman är olyckligt:

– Vi är i färd med en jättestor omställning av socialtjänsten och jag är orolig för att det här kommer att sätta käppar i hjulet för arbetet med valfrihet. En omorganisation sliter väldigt ­mycket på människor, och att börja om med en ny vid rodret känns riskabelt.

Både hon och Anders Engqvist riktar även kritik mot rapporten.

– Den är väldigt tunn i sina slutsatser, och nämnden har inte fått möjlighet att sakgranska den innan den lades fram.


Oppositionsrådet
Peder Björk (S) konstaterar att rapporten är ett stort underkännande av majoritetens tid vid makten.

– Deras privatiseringshysteri har lett till att de tappat förmågan att leda den dagliga verksamheten. Under de senaste åren har vi pekat på just de här problemen som rapporten tar upp, menar han.

Han är dock tveksam till beslutet att sparka Peter Löthman.

– Det är den politiska kommunledningen som bär ansvaret – inte en enskild tjänsteman.

Drakarna intar Stenstan

$
0
0
I morgon intar drakarna Stenstan igen. Men redan i dag började de placeras ut vid Vängåvans fontän.

I morgon är det dags för den årliga Drakparaden i Sundsvall.

Från klockan elva kan allmänheten rösta på sin favoritdrake vid Vängåvan.

Under dagen blir det uppvisningar och shower på Stora torget där bland annat clownen Daff-Daff uppträder.

Även i Vängåvan blir det aktiviteter och sång med Smultron & Sång.

Viewing all 8525 articles
Browse latest View live