Från doldis till högsta politiska hönset.
39-årige Jörgen Berglund gjorde blixtsnabb karriär i maktens korridorer.
Möt Sundsvalls nya kommunalråd – en pragmatiker med gröna fingrar som gärna dansar till Sean Banan hemma i köket.
Han hamnade i rampljuset över en natt efter att Magnus Sjödin plötsligt klev av posten som kommunalråd.
Att han är ny i Sundsvalls kommunhus betyder dock inte att han är ny i politiken. Jörgen Berglund gick med i MUF så fort han fyllde 15 år och har varit engagerad i partiet sedan dess.
Blir du igenkänd på stan än?
– Ja, det tycker jag. Inte av alla förstås, men en del säger hej och lycka till. Jag brukar gå förbi Statoil på Bergsgatan och de som jobbar där har sagt att de tycker att det är roligt att det kommer någon ny, utifrån. Och någon yngre, har de sagt.
Tvekade du innan du sa ja till uppdraget?
– Nej, men däremot är det en viktig sak att förankra hemma. Det är ett uppdrag som i arbetsinsats är omfattande – dessutom blir man en offentlig person. Där har vi bestämt att jag är jag, min familj är min familj.
Det blir inga hemma hos-reportage hos dig alltså?
– Nej, absolut inte (skratt).
Vilka är dina styrkor och svagheter som politiker?
– Jag vill hitta lösningar på saker och ting. För mig är det viktigare att vi hittar dit vi vill sträva, målen måste stå i centrum. Hur man sedan kommer dit har vi såklart olika uppfattningar om i politiken, och det är bra. Jag brukar säga att jag är pragmatisk, men lösningsinriktad kanske är ett bättre ord. När det gäller svagheter kan jag känna att när man kommer från sidan har man inte alltid historien till varför man är där man är. Men ju längre tid som går desto mer historia får jag med mig.
Vad gjorde du innan du hamnade här?
– Då jobbade jag med HR-frågor på ett rekryteringsbolag, Kornboden i Jämtland.
Vilket var ditt första jobb?
– Jag har jobbat på gatukök, det som i dag är Sibylla In i Nacksta. Det hette Speedy på den tiden. Sen har jag arbetat på centralköket i Sundsvalls sjukhus under gymnasiet, först som köksbiträde och sen vaktmästare. Man skrapade matrester i ena änden, la på dukar och tallrikar, kantinerade, skurade golv och körde diskmaskiner, allting.
Hur långa är arbetsdagarna nu?
– Man blir inte en bättre medarbetare ju längre arbetsdagen är. Dessutom är jag småbarnsförälder, och jag har sagt hela tiden att såna här uppdrag måste gå att förena med den rollen. Jag är här strax efter åtta, men då har jag redan på morgonen tjuvläst mejl – sen ingår det också att läsa tidningarna. I dag tror jag att jag kommer att ha mitt sista möte vid 17 och sen sitter jag säkert kvar efter det. Det sista jag gör på kvällen är att kolla av nyhetsflödet. Ibland är det också en del kvällsmöten.
Vad gör du med den fritid du har kvar?
– Då är jag med familj och vänner. Sen tycker jag att det är roligt att hålla på i trädgården. Där finns det alltid mycket att göra – allt från att klippa gräs till att ansa.
Har du gröna fingrar?
– Ja, jag vill nog påstå att jag har det. Det är jag som sköter blommorna hemma. Så har det varit länge.
Ska du gå på Gatufesten?
– Det tror jag inte. I den livssituation jag är med små barn känns det inte som att det passar. Men Konsertfesten var jag på i fjol och nu såg jag att Sean Banan ska dit igen. Jag och min son brukar lyssna på "Copacabanana" och dansa i köket till den, så den kommer vi nog att gå på.
Vad tjänar du som kommunalråd?
– Jag har inte tagit reda på exakt vad det är. Men det är 72 000, cirka.
Vad använder du lönen till?
– Man är som alla andra, man bor någonstans, man äter. Jag har alltid haft ett sparande, det tycker jag är viktigt. Men jag har nog inga extravaganser.
Har du någon shoppinglast?
– Nej, det vet jag inte. Men jag samlar på militärhistoriska böcker, jag är med i ett militärhistoriskt bibliotek där man erbjuds att köpa böcker via nätet. Jag läser dem inte speciellt mycket nu, det är ett framtidsprojekt.
Hur ser det ut i garderoben, var shoppar du kläder?
– I det här uppdraget använder jag kostym och skjorta. Men den tar jag av när jag kommer hem, jag går helst i jeans och t-shirt hemma.
Hur och var bor du?
– På Södermalm, i ett sekelskifteshus.
Hur ser det ut hemma då – och vem inreder?
– Det är gemensamt, mycket jämställt måste jag säga. Men vi är ofta väldigt överens, så det är lätt. Det är nog välstädat och undanplockat – om du frågar vänner till oss skulle de säga så.
Har du någon favoritplats i Medelpad?
– Nej, men det finns ju väldigt många fina platser i Medelpad. Vi har varit mycket uppe på Södra berget, där har vi ju Tarzanstigen bland annat. Den är jättefin – och lång. Och på Norra berget har man ju både djuren och många fina platser att äta middag eller fika på.
Har du hunnit bygga upp någon relation med oppositionen än?
– Ja, det tycker jag. Vi har en bra samtalston.
Vilka frågor kan det bli svårt att kompromissa om för dig?
– Utgångspunkten i en kompromiss är att ge och ta. Jag tänker inte i media gå ut och säga "det här är icke förhandlingsbart", det är en dålig förhandlingsposition. Man måste vara beredd att ge och ta, annars blir det svårt.
Vinner koalitionen valet 2014?
– Ja, det måste vara utgångspunkten. Det är klart att jag tror och kommer att arbeta för det. Självklart.