Antalet övergivna skrotbilar slår rekord i Sundsvall i år.
Sundsvalls kommun har transporterat bort 120 bilvrak från gator och parkeringar, och ännu fler står i kö.
– På senare tid har de blivit fler och fler, säger Gudrun Lindgren på gatukontoret.
Det som göms i snö kommer upp i tö. Våren, när snön har smält bort, är den tid på året då Sundsvalls kommuns gatukontor har som mest att göra med att rensa gator, bilparkeringar och en och annan skogsdunge på gamla övergivna skrotbilar.
Många dumpas av ägarna tidigare på året och står insnöade över vintern för att sedan vandaliseras och så småningom transporteras bort av gatukontoret på vårkanten.
I år tinade ovanligt många skrotbilar fram i Sundsvall. Några står utspridda i kommunen, men det finns också ett antal gratisparkeringar i stan där det har ansamlats större mängder bilar, till exempel parkeringen vid Bergsåkers centrum och en parkering vid E4 i nedre Bredsand.
På den senare stod åtta rejält vandaliserade bilvrak och ett par övergivna husvagnar uppställda i en rad förra veckan, innan kommunen transporterade bort dem.
Bilvraken ställer till många problem.
– De kan läcka olja eller bensin och det är inte bra för miljön. Dessutom blir de snabbt vandaliserade och utgör en säkerhetsrisk, till exempel för barn som leker vid dem. Ett annat problem är ju att de inte ser särskilt tilltalande ut, säger Gudrun Lindgren, handläggare på gatukontoret som beställer borttransporteringen av bilvraken.
Ansvaret för bilarna ligger egentligen på ägarna, men när de inte tar sitt ansvar blir det kommunens och gatukontorets jobb att forsla bort vraken. Fakturan för bärgning och skrotning, samt eventuella böter, skickas hem till ägaren.
Företeelsen med övergivna skrotbilar på allmänna parkeringar och vägar började öka 2007 när den så kallade skrotbilspremien togs bort.
Före 2007 fick man 1500 kronor om man lämnade in sin bil till skroten. Nu får man inte ett öre.
– Men ökningen av antalet skrotbilar i år kan väl knappast bero på den borttagna premien. Det är ju så länge sedan. Jag grunnar själv på varför det är så många nu, säger Gudrun Lindgren.
En orsak till ökningen är helt enkelt att bilarna på de svenska vägarna blir allt fler för varje år som går. En annan orsak kan vara att de som har det sämst ställt i Sverige har fått det ännu sämre.
Personer som kör omkring med en riktig skrotbil som plötsligt rasar ihop helt och hållet, gör oftast det för att de inte har råd med annat. Och de som inte har råd blir allt fler.